Menu ↓

Actuele informatie van Varea.

Actueel

Exit ziekmelding: Meldt beperkte inzetbaarheid

vrijdag 10 april 2015 om 15:22

Verzuim van medewerkers moet over inzetbaarheid gaan, dat vindt toch iedereen tegenwoordig. Toch moeten werknemer zich nog altijd ‘ziek’ melden als ze niet kunnen komen werken. Volgens mij is het beter als een medewerker een melding ‘beperkte inzetbaarheid’ doet in plaats van een ‘ziek’ melding.

Column door Roel Westra

Bij een ziekmelding kan de werknemer, schijnbaar, helemaal niets meer. Hij/zij is ziek en moet naar de dokter (bedrijfsarts). De beleving van ziek zijn geeft geen prikkel om aan de slag te blijven. Als een werknemer ’s ochtends belt met zijn/haar direct leidinggevende en zegt dat hij beperkt inzetbaar is, dan is er direct focus op mogelijkheden. De leidinggevende vraagt dan namelijk, “OK, beperkt inzetbaar, maar wat kun je nog wel?”

Bijvoorbeeld: Een medewerker die in scheiding ligt en schulden heeft, meldt zich misschien ziek. Er is dan niet direct sprake van een medisch probleem. De (bedrijfs)arts is niet direct nodig. Het draait in dit voorbeeld namelijk om de thuissituatie. Dat bespreekt u als leidinggevende natuurlijk tijdig, want daarmee voorkomt u uitval van medewerkers. En zo houd je medewerkers met de goede stappen optimaal inzetbaar!
Het werkvermogen van medewerkers is namelijk cruciaal voor de realisatie van uw bedrijfsdoelen.
De arbeidsdeskundige is de expert in deze situaties om leidinggevenden te trainen en adviseren in inzetbaarheid en het denken in mogelijkheden.

Maandag, 9 december 2019


Vraag een offerte aan met gerichte informatie.

Voorwaarden 0229-273953 06-10671053 info@arbovarea.nl © 2019 ArboVarea