Onderzoekt en adviseert over
werkbelasting & belastbaarheid.
Dé professional die, met de beperkingen van de werknemer, onderzoekt en bepaalt welke werkzaamheden nog mogelijk zijn. De beperkingen worden door een bedrijfsarts vastgesteld. De arbeidsdeskundige gaat ervan uit dat er naast beperkingen ook altijd mogelijkheden zijn om te werken. Met een onafhankelijk advies geeft hij aan welke werkzaamheden of functies passend zijn. Daarmee kan ook het inkomen worden bepaald.
Bij ziekteverzuim heeft een vroegtijdige inzet van de arbeidsdeskundige grote voordelen. De arbeidsdeskundige is meer deskundig en heeft een veel beter inzicht in de werkbelasting en de belastbaarheid van de (zieke) medewerker. Zo kan hij gerichte acties inzetten om het verzuim eerder te verminderen. Andere voordelen zijn:
Bij ziekteverzuim is het vaak mogelijk om toch het eigen werk (gedeeltelijk) te doen. Er wordt gekeken naar een aanpassing in uren, taken of verantwoordelijkheden. Met een opbouwschema kan de werknemer geleidelijk aan weer het werk hervatten. En dat is in de meeste gevallen beter dan thuiszitten.
Met een eerstejaars-evaluatie, die in het eerste jaar van het ziekteverzuim wordt opgemaakt, bekijkt de arbeidsdeskundige in hoeverre de werknemer zijn eigen werk nog kan doen. Vaak is dat wel het geval en soms moeten werkzaamheden aangepast worden. Als dat binnen het eigen bedrijf niet lukt, moet er gekeken worden naar passend werk bij een andere werkgever. Dan wordt er een re-integratietraject 2e spoor ingezet.
De arbeidsdeskundige kan via ArboVarea ingezet worden bij:
Bij de uitoefening van zijn vak werkt de Arbeidsdeskundige veel samen met verzekerings- en bedrijfsartsen, reïntegratie consulenten/deskundigen, psychologen, verzuim(proces)managers en claimbehandelaars. Uiteraard heeft hij overleg met de opdrachtgever, werkgever, personeelsfunctionaris, jurist e.d. en de cliënt/werknemer.
Vrijdag, 1 juli 2022
Vraag een offerte aan met gerichte informatie.